Sommelieri recunoscuţi, printre Barista şi bucătari
celebri, la Horeca Exporom
București, 19 martie 2013
Bărbaţi în ţinute sobre, cu linguri de argint (simbolul
sommelierilor - "tasse de vin") atârnate la piept, membri ai
Ordinului Sommelierilor, tineri pictori în cafea de la SCAE România sau
sculptori în legume de la ANBCT și în fondant de la HORECA School, cunoscuţi
participanţi ai concursului Masterchef au fost prezenţele picante ale
ultimului eveniment HORECA Expo, desfăşurat în perioada 14-17 martie 2013 la
EXPOROM, cel mai nou centru expozițional situat în localitatea Pantelimon
(Ilfov), la intersecția dintre DN3 și Centura Bucureștiului.
Sommelierul Dan Anghel are
o veche experienţă în domeniul prezentării vinurilor româneşti. Îşi aminteşte
cu mândrie cum l-a servit pe Valéry Giscard D'Estaing prin anii ’70 la
Bucureşti şi cum se respectau standardele Michelin încă de pe atunci. Acum şi-a
împărtăşit experienţa şi mai tinerilor elevi ai liceelor de profil.
În standul Barmania, profesionişti ai genului
prepară cocktail-uri exotice. Bogdan Nicolae este mândru atât de echipa sa de
training în domeniu, cât şi de absolvenţii şcolii sale. “Tot mai mulţi
tineri vin să se specializeze la noi, păcat că managerii români nu
conştientizează că doar profesioniştii pot crea valoarea adăugată şi de
asemenea premizele pentru profit”, afirmă el. Dacă mai tânărul său coleg, Cristi
Coman, actualul campion WBC (World Barista Competition) vorbeşte mai mult
despre pasiune, Bogdan Nicolae povestește despre nevoia de
profesionalizare. Un vizitator specializat al expoziţiei comenta: “păi
şcolile de bucătari, barmani, chelneri şi sommelieri trebuiau să apară încă din
1990, dar atunci toţi se făceau doctori, ingineri, economişti.”
Cerasela Lungu e
mult mai optimistă. Şcoala condusă de ea, Bella Italia,
din Brăila, are din ce în ce mai mulţi tineri pregătiţi. Preţul unui curs este
de 1.200 de lei pentru un bucătar şi 1.000 de lei pentru un bucătar şef. ”Suntem
disponibili şi flexibili. Putem să ne deplasăm în ţară. Punem accent mult pe
orele practice” explică tinerilor interesaţi de un curs de profil. Are
toate acreditările CNFPA. La fel ca şi Bogdan Nicolae, nu s-a gândit încă să
acceseze fonduri europene.
Într-un spaţiu generos s-a organizat un
maraton de prezentări culinare şi degustări de vinuri. De la profesionişti ca
Ştefan Bercea, Don Mariano, Petrişor Tănase, Silivian Miron, Sidia Sissoko,
maeştri ai gastronomiei, sau Sergiu Nedelea care e nu numai un fin connaisseur al vinului, ci şi
un mare povestitor, participanţii
au putut învăţa cum se cuibăreşte mai bine homarul în fois-gras, ce rol are
supa de creveţi în amestecul spumei de pui, dar mai ales cum se asortează
papila gustativă cu taninul din vin, „toate într-o magie a poftelor”,
aşa cum spunea unul dintre profesionişti.
Ediţia din acest an, la care au participat în jur de 400-500
de vizitatori specialiști, s-a bucurat de un spaţiu mai deschis, cu o mai bună
poziţionare a standurilor, la care vizitatorii nu au venit doar să adune pixuri
şi pliante, conform declaraţiilor mai multor expozanți.
Pentru orice informație cu privire la desfășurarea
evenimentului, ne puteți scrie la pr@exporom.com,
persoana de contact fiind Romina Stancu, PR Manager EXPOROM (0752.206.745).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu