miercuri, 20 martie 2013

Am fost invitati de partenerii nostrii la HORECA EXPOROM 2013


Sommelieri recunoscuţi, printre Barista şi bucătari celebri, la Horeca Exporom

București, 19 martie 2013
Bărbaţi în ţinute sobre, cu linguri de argint (simbolul sommelierilor - "tasse de vin") atârnate la piept, membri ai Ordinului Sommelierilor, tineri pictori în cafea de la SCAE România sau sculptori în legume de la ANBCT și în fondant de la HORECA School, cunoscuţi participanţi ai concursului  Masterchef au fost prezenţele picante ale ultimului eveniment HORECA Expo, desfăşurat în perioada 14-17 martie 2013 la EXPOROM, cel mai nou centru expozițional situat în localitatea Pantelimon (Ilfov), la intersecția dintre DN3 și Centura Bucureștiului.
Sommelierul Dan Anghel are o veche experienţă în domeniul prezentării vinurilor româneşti. Îşi aminteşte cu mândrie cum l-a servit pe Valéry Giscard D'Estaing prin anii ’70 la Bucureşti şi cum se respectau standardele Michelin încă de pe atunci. Acum şi-a împărtăşit experienţa şi mai tinerilor elevi ai liceelor de profil.

În standul Barmania, profesionişti ai genului prepară cocktail-uri exotice. Bogdan Nicolae este mândru atât de echipa sa de training în domeniu, cât şi de absolvenţii şcolii sale. “Tot mai mulţi tineri vin să se specializeze la noi, păcat că managerii români nu conştientizează că doar profesioniştii pot crea valoarea adăugată şi de asemenea premizele pentru profit”, afirmă el. Dacă mai tânărul său coleg, Cristi Coman, actualul campion WBC (World Barista Competition) vorbeşte mai mult despre pasiune, Bogdan Nicolae povestește despre nevoia de profesionalizare. Un vizitator specializat al expoziţiei comenta: “păi şcolile de bucătari, barmani, chelneri şi sommelieri trebuiau să apară încă din 1990, dar atunci toţi se făceau doctori, ingineri, economişti.”









Cerasela Lungu e mult mai optimistă. Şcoala condusă de ea, Bella Italia, din Brăila, are din ce în ce mai mulţi tineri pregătiţi. Preţul unui curs este de 1.200 de lei pentru un bucătar şi 1.000 de lei pentru un bucătar şef. ”Suntem disponibili şi flexibili. Putem să ne deplasăm în ţară. Punem accent mult pe orele practice” explică tinerilor interesaţi de un curs de profil. Are toate acreditările CNFPA. La fel ca şi Bogdan Nicolae, nu s-a gândit încă să acceseze fonduri europene.









Într-un spaţiu generos s-a organizat un maraton de prezentări culinare şi degustări de vinuri. De la profesionişti ca Ştefan Bercea, Don Mariano, Petrişor Tănase, Silivian Miron, Sidia Sissoko, maeştri ai gastronomiei, sau Sergiu Nedelea care e nu numai un fin connaisseur al vinului, ci şi un mare povestitor,  participanţii au putut învăţa cum se cuibăreşte mai bine homarul în fois-gras, ce rol are supa de creveţi în amestecul spumei de pui, dar mai ales cum se asortează papila gustativă cu taninul din vin, „toate într-o magie a poftelor”, aşa cum spunea unul dintre profesionişti.

 Expozanții, printre care s-au remarcat: MetroConti Grup, Food Industries, Simex Grup, Yalco Romania, UV Forest, Ianni Prod Com, T&C Net, Novo Parts, IT Genetics, Tan-Viet, AMC Spania, Risto Chef, Concept Hotels, Sensio, Valentino Tessuti, Tuzson Design, Framinor, Electro Brand, Ber’s New Solutions, Bakery Technology, All for Cleaning, Boxspring, Gastrotech, Fresco Proiect, au vândut la preţuri reduse.

           


Ediţia din acest an, la care au participat în jur de 400-500 de vizitatori specialiști, s-a bucurat de un spaţiu mai deschis, cu o mai bună poziţionare a standurilor, la care vizitatorii nu au venit doar să adune pixuri şi pliante, conform declaraţiilor mai multor expozanți. 

Pentru orice informație cu privire la desfășurarea evenimentului, ne puteți scrie la pr@exporom.com, persoana de contact fiind Romina Stancu, PR Manager EXPOROM (0752.206.745).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu