luni, 9 mai 2016

1858-Masina de spalat rufe, timp pretios pentru tine-episodul 4


Troia si femeile din cetate.
In urma cu 2000 de ani, zidurile Cetatii din Troia adaposteau albiile din piatra in care femeile obisnuiau sa spele rufele.
In muzeul nostru poti sa gasesti de la scandura de frecat rufele de pe la 1797, copaia din lemn sau cositor utilizata la spalatul rufelor mult mai tarziu in secolul al XIX-lea, pana la dispozitivul cu ajutorul caruia rufele erau agitate in apa fierbinte si spuma fulgilor de sapun.
Primul dispozitiv asemănător maşinii de spălat moderne a fost inventat în 1851 de americanul James King. Maşina lui consta dintr-un tambur rotitor, dar era acţionată tot cu mâna, asemenea calandrului pentru stoarcerea rufelor.
În 1858, americanul Hamilton Smith a patentat mașina de spălat rotativă.



De la fermier la producator de utilaje agricole pana la masini de spalat automate.
In anul 1893 F.L.Maytag ajunge la Iowa ca fermier, unde impreuna cu cei doi cumnati si cu George W. Parsons, cu doar 2400$ in buzunar, pun bazele  companiei The Maytag Corporation, care producea  utilaje pentru ferme.
In anul 1902 era cea mai mare companie producatoare de utilaje agricole din lume. Fiind produse de sezon, iarna linia de productie nu lucra la capacitate maxima. Compania decide sa mareasca portofoliu de produse si astfel apare primul model de masina de spalat rufe cu tambur din lemn (1907) The Pastime Washer.A fost folosit cel mai bun lemn de chiparos, lemn dur si rezistent la apa.Prevazuta la interior cu un dispozitiv care realiza agitarea, presarea si frecarea rufelor pe tambur si astfel se realiza spalarea.
In 1909 apare primul model de masina de spalat cu motor- Hire Girl Washer, folosea puterea unui motor de tractor.
Patru ani mai tarziu apare masina de spalat a carui motor era alimentat cu gazolina, utilizata in mediul rural unde nu exista curent electric.
In anul 1919, compania scoate pe piata primul model din aluminiu.  Sub conducerea fiului L.B.Maytag compania a cunoscut expansiunea, in 1927 compania a produs primul milion de dolari din vanzarea masinilor de spalat rufe.
Intre 1926-1940 compania a fost condusa de cel de-al doilea fiu  E.H.Maytag, inregistrand chiar inainte de razboi cifra de $6,838,883.00.
In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial productia de masini de spalat se opreste, compania producand arme de razboi, urmand ca in anul 1949 sa produca primul model de masina de spalat automata.
Astazi compania comercializeaza marcile Hoover in Marea Britanie, Europa, Canada si Australia de la aparate electrocasnice, masini de spalat si aspirat podeaua, pana la distribuitoare automate de băuturi răcoritoare și schimbătorii de valută sub mărcile Dixie-narco și Ardac.  Compania are peste 29.000 la nivel mondial.  
In Europa, productia masinilor de spalat automate a inceput pe la 1950.
In 2008, a aparut un model dezvoltat de Universitatea din Leeds, care folosește doar 280 de mililitri de apă la un ciclu de spălare, mașină care ar putea revoluționa felul în care funcționează mașinile de spălat economisind cantități uriașe de apă și energie.
La inceputul anilor 60' , a inceput in Romania,  productia masinilor de spalat semiautomate cu storcator si incalzire. "ALBALUX", "CRINUL", "PĂLTINIȘ", "ELECTROBOBINAJ".
In 1977  este anul in care se cumpara licenta din Italia dupa modelul Sangiorgio si se produce la Cugir in  judetul Alba, masinile de spalat automate cu tambur
Modele fabricate in Romania:  "AUTOMATIC" cu 12 programe (1978),  "AUTOMATIC SUPER" cu 16 programe (1981), DIAMANT ( 1993).
La nivelul anului 2002 in Romania se inregistrau vanzari de 230000-250000 bucati anual, cca  70-75 de milioane de dolari.







Din episodul urmator:
Sapunul pentru igiena umana " Saponaria officinalis" -planta de sapunarita.Inventat de fenicieni in anul 600 iHr, obtinut din amestecarea grasimii de capra cu cenusa de lemn, considerat initial medicament, apoi un produs de lux...
Sapunul de rufe a fost inventat la Roma -Sapo Hill, un amestec de cenusa si grasimea de la animalele sacrificate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu