luni, 2 mai 2016

Cine a inventat matura si farsul? Episodul 3


Cine a inventat matura si farsul?


Faras- unealta  indispensabila in curatenie, folosita pentru a ridica praful si murdaria dupa utilizarea mature.
Cine a inventat farasul?
Fărașul a fost inventat in 1858 de T.E. McNeill un inventator american, si brevetat in  Statele Unite ale Americii. Apoi Lloyd P. Ray, un american african a făcut îmbunătățiri la făraș prin adăugarea unui mâner de lemn scurt și o placă de colectare din metal -  invenție care a fost brevetata în 1897.
Odată cu avansarea în tehnologie, au aparut farase automate sau electrice care ridica automat praful sau murdăria, sisteme care raman in funcțiune numai pentru cateva  secunde  pentru a ridica murdăria, economisind astfel energie.
Farasul fara matura, nu are valoare!
Care este povestea maturii?

Prima matura a fost realizata din nuiele legate de un maner, model care s-a dovedit a fi inefficient. Shekere in secolul al 19-lea a inventat matura plata fabricat din porumb. Desigur acest model nu era eficient in eliminarea bacteriilor, era insa singura modalitate de a face curatenie.
Shakerii au crezut în valoarea  muncii si mentinerea unui confort la locul de munca   "Pentru a afla calea lui Dumnezeu munca trebuie sa fie identitatea ta, mostenirea ta, comoara ta, ocupatia ta, chemarea ta de zi cu zi "a spus mama Anna.
Pe la 1811 se vorbea despre maturatori mecanice, insa abia in 1876 s-a realizat primul model de catre Melville si Anna Bissell. La fel ca multi oameni bine intentionati, care munceau din greu isi doreau o sambata relaxanta, dar curatenia trebuia sa se intample.
În 1876, Melville R. Bissell și soția sa, Anna, dețineau un magazin de faianță mic in Michigan. Pentru ei curatenia facea parte din procesul de productie, reziduurile din productia de faianta, trebuiau indepartate constant. Asa i-a venit idea lui Melville,  asa a  inventat o masina de maturat covorul, unica, pe care a brevetat-o. Datorita solicitarilor primite de la prieteni, rude s-a nascut afacerea sub sloganul " It's a Bissell woman's world" .
Dupa decesul lui Melville Bissell 1889, sotia sa Anna Bissell a fost cea care a condus afacerea in America, devenind primul CEO de sex feminine din lume. Este cea care a aparat agresiv brevetele companiei, devenind o afacere de success cu vanzari in America de Nord si Europa.

1890 a fost anul in care compania Bissell a atras atentia Reginei Victoria care a introdus la palat saptamana "Bisselled"- mai mult timp liber pentru ingrijitorii palatului.Curatenia se facea intr-un timp mult mai scurt si mai usor.





Din episodul urmator:

 În 1858, americanul Hamilton Smith a patentat mașina de spălat rotativă.
Prima mașină de spălat  acționată electric a fost inventată în Statele Unite în 1908, modelul  Thor fiind brevetat de către Alva Fisher și introdus pe piață de 
compania Hurley Machine Company of Chicago.
În Europa, producția mașinilor de spălat automate nu a început decât la începutul anilor 50. 
În 2008, Universitatea din Leeds a dezvoltat un model de mașină de spălat care folosește doar 280 de mililitri de apă la un ciclu de spălare, mașină care ar putea revoluționa felul în care funcționează mașinile de spălat economisind cantități uriașe de apă și energie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu