marți, 31 mai 2016

Legenda sapunului- Episodul 5


Legenda sapunului -Babilon 2800 i.Hr.

Date despre existenţa săpunului au fost găsite la săpăturile arheologice de la vechiul Babilon, datând din 2800 î.Hr. Reteta gasita in urma sapaturilor arheologice, scrisa pe un papirus antic medical din Egipt. Notite despre proprietatile miraculoase ale uleiurilor vegetale in amestec cu sarurile alkaline.

Toate retetele descoperite fie ca vorbim de producatori babilonieni, mesopotami, egipteni, greci antici sau romani, erau amestecuri de grasime, uleiuri vegetale si sare. Mult timp sapunul a fost folosit in tratamentele medicale.
Legenda spune ca originea cuvantului sapun este din denumirea orasului antic Syrian- Aleppo Soap, unul dintre cele mai vechi orase din lume si care timp de 8 mii de ani a fost martor la ridicarea si caderea multor imperii, extinderea culturii in intreaga lume si realizarea conexiunilor intre est si vest la inceputul renasterii europene. Orasul antic a prosperat de-a lungul timpului fiind recunoscut pentru comertul de marfuri, fiind punctual final al celebrului  "Silk Road", legatura dintre partea de Est si de Vest a lumii inainte de dezvoltarea rutelor comerciale maritime "Age of Sail"
Originea sapunului Aleppo Soap s-a pierdut in timp. Cu toate ca exista articole in presa care fac referire la utilizarea sapunului de catre Regina Egipteana Cleopatra si Regina Zenobia a Siriei, inca se fac cercetari deoarece se spune ca romanii din primul secol stiau despre sapun, Zosimos of Panopolis cca 300 AD, descria sapunul si modul de fabricatie al acestuia.


Din episodul urmator:


Baronul Justus von Liebig, un chimist german, a afirmat ca averea unui popor si gradul sau de civilizatie pot fi judecate in functie de cantitatea de sapun consumata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu